E-mental health
In de psychotherapiepraktijk wordt gebruik gemaakt van Therapieland, een online e-mental-health-platform dat als toegankelijk en prettig is om mee te werken. Er wordt niet gewerkt met grote lappen tekst, maar juist met inspirerende video’s, animaties, creatieve opdrachten en videotherapeuten. Daarnaast kan de cliënt ook zijn omgeving bij de on-line behandeling betrekken, zoals partner, familie of vrienden. Zij krijgen handvatten hoe om te gaan met de problematiek van de cliënt. Deelname voor cliënten is gratis. Therapieland biedt een veilige omgeving waarin uw behandeling digitaal ondersteund wordt. Men doet er alles aan om uw gegevens te beschermen. Alle data wordt versleuteld verzonden en versleuteld opgeslagen op goed beveiligde servers in Nederland. Uw gegevens zijn enkel toegankelijk voor u of uw therapeut. Therapieland voldoet aan de strengste Europese privacyregels en heeft belangrijke certificaten op het gebied van serverbeveiliging. (regels van NEN 7510, ISO 27001 en 27002). Als cliënt heeft u bovendien levenslang toegang tot de programma’s die u gebruikt hebt.
Op een zelfgekozen plaats en moment een verslag of medische informatie nalezen? Digitaal een vraag stellen aan uw behandelaar of zelfstandig werken aan oefeningen ter bevordering van uw herstel? Of vindt u het prettig om persoonlijke gesprekken en online zorgverlening te verweven (het zogenaamde “blended behandelen”)? E-mental health maakt het mogelijk dat u waar u ook bent, online kunt werken aan uw behandeling. E-mental health wordt ook wel online hulpverlening genoemd. Het is hulp die instellingen door middel van internet-technologieën aanbieden om zo de gezondheid van cliënten te ondersteunen of te verbeteren. E-menatl health kan zich richten op het primaire zorgproces van informatie, advies, ondersteuning, begeleiding, behandeling of nazorg. Het voordeel van e-mental health is dat het onafhankelijk is van tijd en plaats, zelfredzaamheid kan stimuleren en kosten kan besparen. Het toepassen van e-mental health is volop in ontwikkeling.
Het inzetten van e-mental health is geen doel op zich, het is een middel om de zorg te veranderen. De wereld verandert immers en de zorg verandert mee. Consumenten zijn gewend aan online bereikbaarheid en hulp, en verwachten dit ook van hun zorgverleners. De budgetten, de wetgeving, en de eisen van zorgverzekeraars veranderen. Maar het belangrijkste is echter: eHealth kan de kwaliteit en efficiëntie van uw zorgverlening verhogen.
Therapieland biedt diverse zelf-hulp programma’s waarvoor u door uw therapeut aangemeld kan worden; als u voor een van deze modules belangstelling hebt dan kunt u dat uiteraard kenbaar maken. Er verschijnen voortdurend nieuwe modules. De volgende modules voor volwassenen zijn op dit moment (gratis) beschikbaar:
Externe mogelijkheden voor e-mental health.
Voor enkele veelvoorkomende klachten en aandoeningen zijn er daarnaast online cursussen of via een app op uw mobiele telefoon ter beschikking. Zo biedt bijvoorbeeld de VGZ Mindfulness-app een gratis programma voor meer mindfulness in 5 weken (zie onder). De online cursussen werken vooral erg goed wanneer uw klachten niet te ernstig zijn. In veel gevallen lukt het door de juiste cursus te volgen om de klachten te verminderen, soms is het zelfs mogelijk uw klachten volledig onder controle te krijgen. Ook als uw klachten ernstig zijn en onderdeel van een psychische aandoening kan een cursus u zeker ondersteuning bieden. Het volgen van een cursus is soms gratis, soms tegen een klein vergoeding en volledig anoniem. Om voordeel te hebben van een cursus is het erg belangrijk dat u voldoende tijd en aandacht aan de cursus besteedt en deze helemaal afrondt.
Mocht u interesse hebben om een dergelijke ondersteuning, wel of niet naast de psychotherapeutische behandeling, dan kunt u zich oriënteren via de onderstaande links
https://www.menzis.nl/zorgadvies/menz-en-geest/wat-kan-ik-zelf-doen/online-zelfhulp
https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app
https://www.voluitleven.nl/site/home/
https://www.mirro.nl/onlinezelfhulp/aandeslag/
https://www.jellinek.nl/zelfhulp/
http://www.zelfhulpwijzer.nl/
https://www.boompsychologie.nl/themas/online_zelfhulp
https://www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/zelfhulp
https://www.113.nl/heb-je-nu-hulp-nodig/veiligheidsplan-en-backup-app/backup-app
Een overzicht van alle apps vind u op:
www.digitalezorggids.nl
https://www.ggzappwijzer.nl/